Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
1 kg tulang lembu
yang ada daging (potong kecil)
serbuk kari daging
santan
1 tangkai daun kari
2-3 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar cili boh
Sedikit air asam jawa
Minyak Makan
Air
Garam, gula
5 - 6 ulas bawang
putih
1 inci halia
Gulai berasal
daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di
Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan peda
GULAI
BATANG PISANG DENGAN TULANG
BAHAN-BAHAN
500 g umbut batang
pisang (isi yang paling dalam.
BAHAN DIKISAR
4 ulas bawang merah
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan Minyak.
Tumiskan bahan kisar
dengan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang hingga wangi.
Bancuh rempah kari
dengan air dan cili boh.
Masukkan kedalam
bahan yang telah ditumis tadi dan masakkan hingga rempah pecah minyak.
Masukkan santan dan
kecilkan api. Masukkan pula
tulang dan batang pisang. Biarkan mendidih dan batang pisang empuk.
Tambahkan air asam,
garam, gula secukupnya.Masak sebentar. Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment