SOS IKAN
Sos ikan adalah cecair berwarna kuning gelap yang diekstrak daripada
pemeraman ikan dengan garam laut. Ia digunakan sebagai perasa dalam pelbagai
masakan. Sos ikan adalah bahan ruji dalam banyak budaya di Asia Tenggara dan
kawasan pantai Asia Timur, dan digunakan dengan meluas dalam masakan Kemboja,
Filipina, Thailand, Laos and Vietnam, Malaysia
RESEPI IKAN MERAH MASAK LEMAK SOS IKAN
BAHAN BAHAN
Isi ikan Merah yang telah di bersih
kan
4 biji bawang putih di ketuk
2 biji bawang merah di hiris
1 biji bawang holand di potong baji
10 biji cili api di belah dua
1 batang serai di ketuk
Sedikit halia di hiris nipis
1 biji tomato
Sos ikan
pati santan
air
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Minyak masak
BAHAN TUMISAN
1 biji bawang holand di hiris kasar
1 biji buah tomato potong 2
10 biji cili api to hiris kasar
1 batang serai
1 inci halia di hiris
1 sudu makan sos ikan
PROSES MASAK
Isi ikan di gaulakn dengan kunyit dan
garam. Goreng kan hingga garing dan
ketepikan.
Tinggalkan sedikit baki minyak
menggoreng ikan tadi dalam kuali. Tumiskan
bawang putih sehingga wangi. Masukkan serai, halia dan bawang merah. Tumis sehingga wangi baru masukkan bawang merah, holand, cili api dan
tomato. Masukkan juga sedikit air. Gaul rata.
Kemudian masukkan sos ikan ke dalam
tumisan tadi. Jangan banyak sangat, Sekadar 1 sudu kecil sudah mencukupi.
Baru masukkan santan, perasakan
dengan sedikit garam. Bila dah mendidih,
tuangkan ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment