B AHAN
BAHAN
1 ekor ayam
serbuk kunyit
garam secukup rasa
8 batang serai, dititik
6 tangkai daun kari
1 senduk cili kisar
3 sudu besar kicap manis
minyak masak
gula melaka atau gula pasir
sedikit air
BAHAN-BAHAN
KISAR HALUS:
5 biji bawang besar
10 biji bawang merah
10-12 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci belacan
CARA
PENYEDIAAN:
1. Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
Goreng di dalam minyak panas sehingga separuh masak.
2. Dalam minyak yang sama (kurangkan jika terlalu
banyak) anggaran 1 cawan, tumis serai dan daun kari sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan bahan kisar halus. Masak
sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam, kicap, gula dan garam secukup
rasa. Tuang sedikit air dan kacau perlahan sehingga kuah menjadi pekat. Jika
kuah agak kering tambahkan lagi sedikit air. Apabila kuah sudah pekat dan pecah
minyak, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment