BELACAN
Sambal belacan merupakan satu
hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal
belacan pada amnya merupakan cili yang ditumbuk bersama belacan, garam dan
sedikit gula.
Sambal belacan juga boleh dicampurkan
dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Bagi mereka yang meminati sambal belacan
pedas, cili padi atau juga dikenali sebagai cili api, akan digunakan bagi
menggantikan lada besar. Juga boleh ditambah dengan limau kasturi sebagai
penyedap rasa
RESEPI BENDI GORENG BELACAN
BAHAN BAHAN
300 gram kacang bendi
BAHAN DITUMBUK / KISAR
Segengam ikan bilis atau udang kering
-basuh
3 biji bawang merah-kupas kulit
3 ulas bawang putih -kupas kulit
2 biji cili merah - kalau suka pedas
masuk lagi banyak cili
2 cm belacan
garam secukup rasa
PROSES MASAK
Kacang bendi dipotong nipis- nipis
menyerong .
Tumis bahan tumbuk , kacau sampai
naik bau lepas tu masukkan kacang bendi kacau lagi jika kurang masin tambahlah
lagi garam , bila kacang dah layu tu tanda dah masak dan boleh ditutup api
dapur.
No comments:
Post a Comment