KUNYIT
Kunyit (Curcuma longa) merupakan
sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan.
Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan
kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India
dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit.
Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang
digemari sebagai ulam.
RESEPI HATI LEMBU GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN
500 gm hati lembu - potong kecil
1 sk serbuk kunyit
1 biji bawang besar - hiris
5 batang lada merah - hiris
1 sk serbuk cukup rasa
garam cukup rasa
minyak masak
5 batang kacang panjang -
dipatah-patahkan
PROSES MASAK
Gaul hati lembu dengan garam, serbuk
cukup rasa dan serbuk kunyit. Masak hati lembu dalam kuali hingga airnya kering
Bila air dari hati lembu tadi telah
kering, masukkan sedikit minyak dalam kuali dan gorenglah hati lembu tadi.Masukkan
kacang panjang dan kacau sebati.
Bila kacang panjang hampir layu
masukkan pula hirisan bawang dan lada merah, kacau sebati.
Biar hingga hirisan bawang dan lada
merah agak layu barulah ditutup apinya. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment