Sos asam manis adalah saus yang
berasal dari masakan Tionghoa, dibuat dari air, cuka, sos tomato, gula, garam,
dan tepung sebagai pengental yang dimasak di atas penggorengan. Tepung yang
digunakan untuk pengental umumnya tepung sagu atau tepung kentang.
BAHAN BAHAN
500 gm Ikan Jenahak / tanda Merah
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
11/2 sudu besar kicap pekat
sedikit garam
sedikit gula
BAHAN KISAR
20 tangkai cili kering
4- 5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit halia
PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit
dan sedikit garam halus. Goreng garing ikut suka. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan
kisar hingga pecah minyak.
Tambahkan sos cili, sos tomato, kicap
pekat dan air asam jawa. Kacau sebati. Rasakan masin dan manisnya.
Masukkan ikan yang digoreng tadi,
gaul merata dan padamkan api.
Siap dan makan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment