Bingka adalah kuih yang menjadi ciri khas Suku Banjar, Kalimantan
Selatan. Rasanya sangat manis, lemak, dan lembut. Bingka merupakan salah satu
kuih yang dipakai dalam tradisi Banjar untuk menyajikan 41 jenis kuih untuk
acara-acara istimewa seperti perkahwinan.
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
PROSES MASAK
1. Kisar roti, susu pekat, susu cair dan air suam. Masukkan telur dan esen vanilla. Blender lagi.
2. Tuang ke dalam loyang berisi gula hangus tadi. Kukus selama selama 20-30 minit.
3. Sejukkan sebelum diterbalikkan, dipotong dan dihidangkan.
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
PROSES MASAK
1. Kisar roti, susu pekat, susu cair dan air suam. Masukkan telur dan esen vanilla. Blender lagi.
2. Tuang ke dalam loyang berisi gula hangus tadi. Kukus selama selama 20-30 minit.
3. Sejukkan sebelum diterbalikkan, dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment