Nasi ayam Hainan
merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau
Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah
Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya
dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut
bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di
Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis
ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan
berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.
RESEPI
NASI AYAM HIJAU
BAHAN BAHAN
2 ketul ayam
(mana-mana bahagian yang disukai)
2 pokok daun sup
6 ulas bawang putih
1 sudu makan garam
(atau secukup rasa)
6 sudu makan minyak
zaitun
1.5 pot beras
Segenggam cili padi
Belacan secukup rasa
Jus dari 1 biji limau
nipis
Gula secukup rasa
2 sudu makan kicap
pekat
Hirisan
tomato/timun/daun salad
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan daun sup
(buang akarnya), 4 ulas bawang putih, minyak zaitun & garam secukup rasa ke
dalam blender dan mesinkan hingga sebati, tetapi jangan terlalu halus. Jika
perlu, masukkan sedikit air sekadar cukup untuk blender berfungsi. Bahagikan
pes hijau ini kepada 3 bahagian.
Tanggalkan kulit ayam
(jangan dibuang, kulit ayam akan diguna untuk memasak nasinya). Gunakan 1
bahagian pes hijau untuk dilumur pada ayam. Kemudian, grill kedua-dua ketul
ayam yang telah diperap tadi. Boleh juga dimasukkan ke dalam pan (tanpa minyak)
dan dimasak atas kepanasan sederhana sambil membalik-balikkan ayam sampai
ayam masak luar dalam.
Untuk membuat
nasinya, panaskan periuk nasi dan masukkan kulit ayam. Masak sehingga keluar
minyaknya dan kulit ayam bewarna perang. Kemudian, masukkan 1.5 pot nasi,
diikuti air (mengikut sukatan beras anda). Setelah nasi masak, gaulkan 1
bahagian pes hijau tadi ke dalam nasi dengan menggunakan garpu.
Untuk membuat
sambalnya, tumbuk cili api, 2 ulas bawang putih, belacan, garam & gula.
Setelah lumat, tambahkan jus limau nipis dan 1 sudu makan minyak zaitun.
Kemudian, masakkan sambal atas api sederhana selama 5 minit.
Untuk menghidang,
sendukkan nasi, atur sayur-sayuran dan sambal ke dalam pinggan, beserta ayam.
Untuk setiap ketul ayam, sapukan baki pes hijau ke atasnya, beserta 1 sudu
makan kicap pekat.
No comments:
Post a Comment