Wednesday, November 01, 2017

RESEPI RENDANG AYAM

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik.

RESEPI RENDANG AYAM
BAHAN BAHAN
2 ekor ayam
1 kg bawang merah di hiris
3 labu bawang putih di hiris
4 inci halia di hiris
4 batang serai di titik
4 kg santan
2 keping asam keping
kayu manis
buah pelaga
bunga lawing
garam
gula
daun kunyit
kerisik

BAHAN BAHAN KISAR
4 inci lengkuas di tumbuk
2 inci kunyit hidup di tumbuk
4 senduk cili kisar

PROSES PENYEDIAAN
Pertama-tama panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris dan serai sehingga wangi.

Lepas tu, masukkan cili kisar dan kunyit beserta lengkuas dan tumis sehingga benar-benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga kecut.

Masukkan santan dan masak dengan api perlahan je.

Terakhir, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa, dan masak sehingga kuah kering dan pecah minyak.





No comments:

Post a Comment