Sawi atau
kai choy merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan
ditanam sebagai makanan. Sawi banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar
tani, dan pasar sayur. Ia banyak ditanam di kebun-kebun sayur dan di
perkarangan rumah dan popular digunakan dalam masakan harian. Rasa sawi adalah lemak
manis dan sedikit pahit. Ia bersifat panas dan kering serta rangup apabila
dimakan.
Sawi boleh
dimakan bagi merawat penyakit sembelit, buasir, pencernaan bermasalah,
kegemukan, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh dimakan bagi meningkatkan
selera makan, mendapat kesan awet muda dan sebagai antioksidan.
BAHAN BAHAN
400 g sawi cina jenis pendek
20g daging ikan masin tenggiri atau talang
1 biji bawang besar - hiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
2 biji cili merah - hiris serong
sos tiram secukupnya
1 camca besar kicap cair
Sedikit air
Minyak Masak untuk menumis
PROSES MASAK
Sawi cina
dibersihkan , asingkan tangkai dan daunnya, siang berasingan.
Ikan masin dibersihkan , keringkan dan potong dadu kecil
atau memanjang ikut suka anda . Ketepikan
Panaskan
minyak dalam kuali, goreng ikan masin hingga kekuningan, tolak ke tepi kuali,
masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili hiris, tumis hingga harum,
gaul bersama ikan masin tadi.
Masukkan sos
tiram, kacau rata dan tuang sedikit air. Masukkan batang sawi cina dan masak
hingga lembut, masukkan pula daunnya, kacau dan tuang kicap cair. Kacau pantas
dan masak dengan api yang besar.
Masak jangan
lama nanti sayur akan layu. Siap dan hidangkan
No comments:
Post a Comment