Sunday, November 19, 2017

RESEPI SEMBILANG MASAK PINDANG

Ikan Semilang Laut atau nama saintifiknya Plotosus spp. adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia.

Terdapat beberapa perbezaan antara semilang laut dan semilang air tawar (keli) yang sekira dilihat sekali pandang adalah sama. Antara perbezaan yang wujud ialah :

1. Dari segi baji yang wujud dibadannya, di mana semilang mempunyai 3 baji (di kiri, kanan dan atas badan). Manakala keli hanya mempunyai dua baji (di kiri dan kanan sahaja)

2. Dari segi bentuk ekor, di mana semilang mempunyai sirip atas dan bawah bercantum dengan ekor. Manakala keli mempunyai ekor dan sirip ata dan bawah yang tidak bersambung

3. Semilang hanya dapat hidup di perairan air masin. Manakala keli hanya dapat hidup di perairan air tawar.

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan sembilang saiz sederhana besar
2 batang serai - dititik
i ikat pokok daun kesum
1 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR
1 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh
2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan yang dah dibakar

PROSES MASAK
Bersihkan ikan sembilang dan potong kepada beberapa bahagian.

Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping. Masukkan semua ikan sembilang dan garam , kacau.

Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment