Spaghetti (Itali: [spaˈɡetti]) adalah pasta yang panjang, nipis,
silinder, pejal. Seperti pasta lain, spaghetti diperbuat daripada gilingan
gandum dan air. Spaghetti Itali diperbuat daripada semolina gandum durum,
tetapi di tempat lain ia boleh dibuat dengan tepung jenis lain.
Pada asalnya,
spaghetti adalah sangat panjang, tetapi jenis lebih pendek semakin popular pada
separuh akhir abad ke-20 dan kini spaghetti paling biasa didapati dalam 25–30
cm (10–12 in) panjang. Pelbagai menu hidangan pasta berdasarkannya.
RESEPI
AYAM MASAK PAPRIK
BAHAN-BAHAN
2 sudu minyak zaiton
200g sausage dihiris
nipis
3 biji cendawan
butang dihiris nipis
3 ulas bawang putih
diketuk
2 biji kuning telur
1/2 cawan krim pekt
atau susu cair pun boleh
75 g keju pamesan
yang diparut
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan
masukkn sausage. Masukkan bawang putih dan cendwan butang kacau lebih kurng 5
minit sehingg sausage agak masak , angkat dan toss minyaknya
Pukul kuning telur
dan krim serta 3/4 daripada pamesan keju tadi..Masukkan garam dan lada sulah
secukup rasa.
Masukkan dalam pasta
dan sausage tadi di atas api kecil kacau sehingga sebati dan masukkan baki keju
tadi.
Kalau hendak cair
adjust dengn krim atau stok ayam
No comments:
Post a Comment