Goreng ialah
satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau
pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa
sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga
matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit
lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan
hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul.
BAHAN BAHAN
10 ekor udang besar
10 ekor udang besar
5 biji cili
merah
5 biji cili
hijau
2 tomato
merah
2 biji
bawang besar
2 biji limau
kasturi diambil airnya.
2 tomato
hijau
Secawan
minyak masak
Garam
secukup rasa
CARA
MEMASAKNYA:
1. Udang digaul
dengan air limau dan garam, cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang
dihiris tomato dibelah empat,
2. Panaskan
minyak masukkan udang. setelah masak angkat udang.
3. Tumis bawang
besar, agak masak kemudian masukan cili ditumbuk, gaul rata dengan api
sederhana
No comments:
Post a Comment