Monday, December 25, 2017

RESEPI BARBEKU UDANG

Barbeku atau BBQ merujuk kepada kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan. Istilah "barbeku" boleh digunakan dalam beberapa cara:

Sebagai kata nama, istilah ini boleh merujuk kepada alat memasak pada dirinya, atau kepada parti atau majlis yang merangkumi makanan tersebut. Sebagai adjektif, ia boleh merujuk kepada makanan yang dimasak menerusi kaedah ini.

Sebagai kata kerja, ia merujuk kepada perbuatan memasak makanan dengan cara ini. Barbeku biasanya dimasak di persekitaran luar rumah dengan menggunakan asap kayu atau arang, manakala barbeku restoran dimasak dengan menggunakan ketuhar bata atau logam yang direka bentuk khusus untuk tujuan ini.

RESEPI BARBEKU UDANG
BAHAN BAHAN
80 gm udang harimau
4 gm rempah paprika
4 gm sos Lea & Perrins
2 gm serbuk cili
2 gm aromat
2 gm garam kasar
2 gm lada sulah
2 gm jus limau
2 gm sos tiram  Bahan dikisar:
4 gm kunyit hidup
4 gm bawang merah
4 gm bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
1. Bersihkan udang tetapi jangan dibuang kepala dan ekor. Tuskan airnya. Perap bersama bahan lain dan biar lima belas minit. 

2. Panggang udang tetapi jangan terlalu masak kerana ia akan kering. Hidang bersama sos.

No comments:

Post a Comment