Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG HITAM MANIS
1 kilo daging
1 inci halia di
tumbuk lumat
2 batang serai
diketuk
1 sudu besar serbuk
lada hitam
5 biji padi
ditumbuk
5 ulas bawang putih
5 ular bawang merah
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkih.
secubit garam/gula/sedikit serbuk kunyit.
setengah cawan kicap pekat
cili merah
daun sup/daun bawang
1 sudu air limau nipis
bawang besar dipotong bula
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkih.
secubit garam/gula/sedikit serbuk kunyit.
setengah cawan kicap pekat
cili merah
daun sup/daun bawang
1 sudu air limau nipis
bawang besar dipotong bula
PROSES PENYEDIAAN
1. daging dipotong
nipis dan goreng hingga lembut.
2. masukkan bahan kiri dan goreng lagi bersama kicap sehingga masak.
3. dah masak masukan air limau nipis bawang besar bersama cili merah dan daun bawang/daun sup.
2. masukkan bahan kiri dan goreng lagi bersama kicap sehingga masak.
3. dah masak masukan air limau nipis bawang besar bersama cili merah dan daun bawang/daun sup.
No comments:
Post a Comment