Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG HITAM MANIS

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG HITAM MANIS
BAHAN BAHAN
1 kilo daging
1 inci halia di tumbuk lumat
2 batang serai diketuk
1 sudu besar serbuk lada hitam
5 biji padi ditumbuk
5 ulas bawang putih
5 ular bawang merah
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkih.
secubit garam/gula/sedikit serbuk kunyit. 
setengah cawan kicap pekat
cili merah
daun sup/daun bawang
1 sudu air limau nipis
bawang besar dipotong bula

PROSES PENYEDIAAN

1. daging dipotong nipis dan goreng hingga lembut. 

2. masukkan bahan kiri dan goreng lagi bersama kicap sehingga masak. 

3. dah masak masukan air limau nipis bawang besar bersama cili merah dan daun bawang/daun sup.

No comments:

Post a Comment