Sunday, December 03, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LADA HITAM

IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan kembung banjar.

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LADA HITAM
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kembong - bersih & toskan
1 biji cili merah - belah 2
1 biji cili hijau - belah 2
1 biji bawang besar - potong bulat
2 s/b kicap masin
Minyak
Garam

BAHAN KISAR
5 biji bawang kecil
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 SD lada hitam
10 biji cili api

PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan bahan kisar

Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kekuningan dan garing. Ketepikan.

Tumis pula bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan pula kicap, bawang besar & cili besar. Kacau sebentar. Perasakan dgn garam dan siap

No comments:

Post a Comment