Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM MASAK SOS
2 ekor
ketam
250 gm sos
tomato
250 gm sos
cili
125 gm
cili kering (dikisar)
3 biji
bawang besar (dimayang)
3 ulas
bawang putih (dimayang)
2 cm halia
muda (dimayang) Sedikit santan pekat
Sedikit
gula
Garam
secukup rasa
Sedikit
daun bawang
Minyak
untuk menggoreng
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan
minyak. Goreng ketam separuh masak. Angkat & toskan. Kurangkan minyak
lebihan menggoreng ketam tadi. Tumis cili kering bersama bawang putih, halia
& bawang besar hingga garing.
Masukkan
sos tiram, sos cili & sedikit air. Setelah mendidih, masukkan sedikit garam
& gula. Akhir sekali masukkan ketam & daun bawang. Kacau seketika &
angkat.
No comments:
Post a Comment