Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di
semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m.
RESEPI KETAM MASAK TELUR
MASIN
BAHAN BAHAN
4 ekor ketam..
3 biji bawang kecik
dicincang
5 biji bawang putih
dicincang
10 biji cili padi dipotong
kecil
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih
kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada
sulah/garam/gula
PROSES PENYEDIAAN
Rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh
goreng ketam dulu. Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian
lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..
Dah lumur tu
goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan.Telur masin yang dah masak tu
asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..
Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai
hancur..Ok ketam pon dah masak, telur kuning/putih pon dah hancur.
Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..Kemudian
masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi.. Kemudian masukkan
daun kari dan cili padi.
Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan
tadi..Dan sedikit telur putih . masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu
besar..
Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula..
(garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata
sampai berbuih..
Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng
tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!
No comments:
Post a Comment