Thursday, December 21, 2017

RESEPI KUIH CARA BELAUK

Kuih cara berlauk merupakan sejenis kuih tradisional [yang dibuat daripada tepung gandum dengan inti daging. Cara membuatnya mencerupai kuih cara tetapi terdapat tambahan inti/lauk daging di atasnya.

Tambahan daging dan rempah menjadikannya agak pedas tetapi enak dimakan. Bagaimanapun inti daging pada bahagian atas ini menjadikannya tidak tahan lama dan perlu dimakan pada hari yang sama. Kuih cara berlauk tidak tahan disimpan pada suhu bilik, dan hanya tahan 2 hari dengan disimpan dalam peti sejuk.

RESEPI KUIH CARA BELAUK
BAHAN BAHAN
300g daging atau ayam kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada putih atau lada sulah

BAHAN HIASAN ATAS:
2 biji cili merah, hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
BAHAN-BAHAN UNTUK ADUNAN KUIH
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.

Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian. kacau sehingga kering airnya. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

CARA-CARA UNTUK ADUNAN KUIH
Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.

Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.

Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan

No comments:

Post a Comment