Kuih cara berlauk
merupakan sejenis kuih tradisional [yang dibuat daripada tepung gandum dengan
inti daging. Cara membuatnya mencerupai kuih cara tetapi terdapat tambahan
inti/lauk daging di atasnya.
Tambahan daging dan
rempah menjadikannya agak pedas tetapi enak dimakan. Bagaimanapun inti daging
pada bahagian atas ini menjadikannya tidak tahan lama dan perlu dimakan pada
hari yang sama. Kuih cara berlauk tidak tahan disimpan pada suhu bilik, dan
hanya tahan 2 hari dengan disimpan dalam peti sejuk.
RESEPI KUIH CARA BELAUK
BAHAN
BAHAN
300g daging atau
ayam kisar
2 sudu besar serbuk
kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada putih
atau lada sulah
BAHAN HIASAN ATAS:
2 biji cili merah,
hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
BAHAN-BAHAN UNTUK ADUNAN KUIH
2 cawan tepung
gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil
pewarna kuning
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan
tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan bancuhan
rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging
bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian. kacau sehingga kering airnya. Perasakan
dengan garam dan gula secukupnya.
CARA-CARA UNTUK ADUNAN KUIH
Bancuh semua bahan
adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada
ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.
Panaskan loyang
kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti
ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan
bawang goreng.
No comments:
Post a Comment