Wednesday, December 20, 2017

RESEPI KUIH KOLEK KACANG



BAHAN BAHAN
1 cawan Tepung kacang hijau 
1 cawan santan pekat 
2 cawan santan
1 cawan gula merah
2 sudu besar rata gula pasir
2 cubit garam
1 cawan air
1 helai daun pandan

PROSES PENYEDIAAN
Masak gula merah bersama 1 cawan air dan 1 helai daun pandan sehingga agak pekat. Sejukkan dan tapis.

Masak santan pekat dalam kuali sampai dapat tahi minyak. Ambik anggaran 2 sudu minyak yang kita dapat dari buat tahi minyak tadi. Biarkan dalam kuali dulu.

Lepas tu korang godak semua sekali, tepung kacang hijau, air gula yang ditapis tadi, garam, dan 2 cawan santan tadi.. semuanya dibancuh sebati. Bila dah takde lagi ketulan-ketulan dah boleh la curah ke dalam kuali dan hidupkan dapur dengan api yang kecik je.

Kacau sampai masak dan tak berketul. cara nak tau masak ke tak, kena tengok kalau adunan tu kental dan tak melekat di kuali lagi. Dia akan jadi macam berkilat sikit. Ratakan dalam loyang dan kemudiannya taburkan tahi minyak buat hiasan diatasnya.

No comments:

Post a Comment