Tauhu
adalah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil
patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia dan Malaysia, tauhu
berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya
seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
Tauhu
adalah kata pinjaman daripada bahasa Hokkien (Hanzi: 豆腐, hanyu
pinyin: doufu) yang secara harfiahnya bermaksud "kacang soya yang
ditapaikan". Tauhu pertama kali muncul di China sejak zaman Dinasti Han
pada sekitar 2,200 tahun yang lalu. Penemunya Liu An (Hanzi: 劉安) yang
merupakan seorang bangsawan, cucu kepada Maharaja Liu Bang, pengasas Dinasti
Han.
BAHAN BAHAN
4 ekor
sotong bersaiz besar - dibersihkan
1 paket
taufu - dihancurkan sedikit
1 biji
telur
Sedikit
daun ketumbar - cincang halus
Sedikit
serbuk lada hitam
1 tangkai
cili merah - buang biji dan potong dadu kecil
Garam
Lidi untuk
mengepil sotong
PROSES MASAK
Panaskan
kukuskan dan didihkan air. Satukan taufu lembut, telur, cili merah, serbuk lada
hitam bersama garam.Kacau menggunakan whisk.
Sumbatkan
bahan yang digaul tadi ke dalam sotong dan kepilkan hujung badan sotong
menggunakan lidi agar isi yang disumbat tidak keluarkan.
Susun
sotong ke dalam loyang yang sesuai secara menegak sedikit agar isinya tidak
terkeluar.Kukus selama 15-20 minit dan
toskan.
Potong
sotong dan ketepikan.
No comments:
Post a Comment