Tuesday, December 26, 2017

RESEPI SUP BEBOLA IKAN

BAHAN BAHAN
Ikan Tenggiri atau Selayang/Sardin atau kembung
Secubit Garam

Bahan A
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
Air
Garam
Serbuk perisa (jika suka)
Suhun dan fucuk(jika suka)
Kentang dipotong dadu (jika suka)

PROSES PENYEDIAAN

CARA MEMBUAT BEBOLA IKAN:
Jika menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu.

Jika ikan sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar.

Dengan dry mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan ketepikan.

CARA MEMBUAT SUP:
Panaskan minyak dalam periuk, 

2. kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan. 

3. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api.

No comments:

Post a Comment