Ikan
Tenggiri atau Selayang/Sardin atau kembung
Secubit
Garam
Bahan A
1 biji
bawang besar
3 ulas
bawang putih
2 kuntum
cengkih
2 kuntum
bunga lawang
1 batang
kayu manis
Air
Garam
Serbuk
perisa (jika suka)
Suhun dan
fucuk(jika suka)
Kentang
dipotong dadu (jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
CARA MEMBUAT BEBOLA IKAN:
Jika
menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu.
Jika ikan
sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi
ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar.
Dengan dry
mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam
disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan
ketepikan.
CARA MEMBUAT SUP:
Panaskan
minyak dalam periuk, 2. kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan.
3. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment