Udang Lipan, udang
mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis
spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.
Udang lipan atau
stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah
udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai
kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in)
panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di
Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang
kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai
warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia
merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat
kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana
kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang
dan lubang.
RESEPI UDANG LIPAN
MASAK PEDAS
BAHAN BAHAN
500gm Udang Lipan saiz sederhana
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
3 biji Cili Hijau
15 Biji Cili Padi
15 Biji Cili Padi
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
PROSES MASAK
Bersihkan Udang Lipan potong jari jari dan cangkuk depan dia
Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi atau kisarkan bahan tersebut. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur atau kisar tadi hingga harum.
Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi atau kisarkan bahan tersebut. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur atau kisar tadi hingga harum.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak hingga pekat. Masukkan Udang Lipan dan gaul rata-rata.
Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment