Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG CINCANG

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG CINCANG

BAHAN BAHAN
1 ekor isi ayam - cincang
3 labu bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - dihiris halus
3 biji cili api - cincang
sos tiram
kicap secukupnya
garam secukupnya
bahan perisa sesedap rasa
minyak masak dan sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, cili api dan bawang besar sehingga naik bau. Kemudian masukkan ayam cincang.

Masukkan sos tiram, kicap, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Kacau hingga isi ayam masak.

Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment