Nasi pad
prik adalah sebuah hidangan nasi goreng Malaysia diperisakan dengna pes cili
sauteed. Pad prik adalah frasa Thai. Walaupun Nasi Pad Prik hari ini
dianggapkan sebahagian dari masakan Melayu, ia sebenarnya mempunyai asal-usul
Thai.
RESEPI
NASI GORENG PAPRIK
BAHAN-BAHAN NASI GORENG
Nasi secukupnya ( untuk makan 2 orang )
1 biji telur
1/4 labu bwg besar - dimayang sedikit
1/2 Sudu Serbuk pati ayam
1 Sudu Kicap pekat
2 Sudu minyak ikan
1/4 Garam
1/4 Sudu lada sulah
2 Sudu minyak utk menumis
50gram Cili Kering (dikisar)
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang sehingga wangi , masukkan cili
kering , masukkan telur, goreng dan hancurkan , masukkan nasi, tambah kicap,
minyak ikan, serbuk perasa (tanpa MSG) dan garam .
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM:
Daging ayam secukupnya (dipotong kecil-kecilan)
Sotong /udang (Jika ada)
2 ulas bwg putih - dicincang
1 ulas bwg merah - dicincang
2-3 biji cili api - dipotong
1/4 labu bwg besar - dipotong
3 Batang Kacang panjang - dipotong
50gram Cendawan - dipotong
1 lobak merah - dipotong
50gram brokoli / bunga kobis
1 biji cili masak - dipotong
2 helai daun limau purut
1 Sudu Bancuhan Tepung Jagung
2-3 sudu besar cili giling
2-3 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili/tomato
Garam dan gula serta minyak utk menumis
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak, tumiskan bawang dan cili padi hingga wangi.
Masukkan ayam/ sotong/udang - goreng sampai masak
Masukkan sos/kicap/cili giling dan sayuran seperti kacang, brokoli/bunga
kobis, carrot.
Masukkan daun limau purut Tambah sedikit air jika
ingin berkuah.
Masukkan bancuhan tepung jagung & baki sayur-sayuran yang
lain.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Hidang bersama nasi goreng yang telah disediakan.
No comments:
Post a Comment