Rojak ialah makanan tradisi
buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang dicampur dengan kuah. Makanan ini
mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia.
RESEPI ROJAK AYAM
BAHAN BAHAN
1 kg keribang - direbus
1 bungkus roti marie - diblend
halus
15 tangkai cili kering.....boleh
kurangkan - tumbuk halus
10 biji bawang merah - ditumbuk
halus
8 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu makan jintan putih - ditumbuk halus
50gm udang kering - ditumbuk
halus
50gm bijan @ lengak diaru
Garam dan gula secukupnya...
Minyak masak utk menumis
11/2 inci halia ....ditumbuk
halus
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak...tumis cili
,bawang merah ,bawang putih ,halia hingga naik bau...masuk udang kering ,
jintan putih ,keribang ,serbuk roti dan air secukupnya. Masak hingga pekat..
akhir sekali masukkan bijan garam dan
gula secukup rasa..
BAHAN CUCUR
1kg tepung gandum
1 sudu bicarbonate
1 sudu makan baking powder
4 tangkai daun kucai - hiris
halus
10 batang sayur kacang - hiris
halus
1 tin susu minyak masak
1 biji bawang besar - potong
halus
Garam dan aji secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Gaul tepung dgn 1 tin minyak
masak . Masukkan air seperti buat cucur biasa. Masukkan baking powder,
bicarbonate, sayur kacang , daun kucai ,bawang besar , garam dan aji no moto.
Gaul rata. Goreng seperti cucur
BAHAN ROJAK
2 batang timun - di sagat
1 biji sengkuang
150gm tauge - dicelur
2 biji telur rebus - belah 2
1 biji tauhu - digoreng dan
dipotong dadu
2 biji kentang - direbus dan
potong
1 ketul ayam goreng
10 biji cucur kodok
No comments:
Post a Comment