Tuesday, April 03, 2018

RESEPI MURTABAK AYAM

Murtabak atau juga dikenali sebagai martabak ialah sejenis makanan yang ada dijual di Malaysia, terutamanya di Johor. Murtabak ada dua jenis iaitu murtabak ayam dan daging.Di Kelantan, terdapat hidangan murtabak istimewa yang tebal dan mempunyai banyak inti yang dikenali sebagai Murtabak Raja. Makanan ini terkenal di seluruh Malaysia.

Martabak Raja merupakan martabak yang dihidangkan kepada keluarga di-Raja Kelantan ketika 1950-an, tetapi kini martabak dijual kepada umum. Martabak ini terdiri daripada tiga lapisan segi empat sama dengan inti daging atau ayam.

RESEPI MURTABAK AYAM
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung gandum
1 hingga 1 ½ cawan air (Masuk 1 cawan air dan jika adunan keras tambahkan lagi air sedikit demi sedikit)
1 sudu besar shortening ataupun boleh gantikan dengan mentega
2 sudu besar susu pekat manis.
garam secukup rasa.
1 sudu besar minyak

PROSES PENYEDIAAN
Larutkan susu pekat manis, minyak masak dan garam  kedalam 1 cawan air. Seterusnya masukkan tepung,shortening  dan bancuhan air tadi  kedalam mangkuk pengadun.

Uli hingga sebati dan Jika nampak dohnya agak keras tambahkan sedikit air dari 1/2 cawan air tadi.

Terus lagi menguli hingga doh menjadi a elastik dan rehatkan selama 30 minit.Tutup dengan kain lembab.Bentukkan menjadi bebola kecil seberat 75 gm-90 gm  setiap satu.Sapukan dengan minyak masak.

Perap selama  2 jam dan setelah itu tebar seperti membuat roti canai atau tarik nipis-nipis. Masukkan inti, lipat dan tutup balik. Goreng dengan api perlahan diatas kuali leper hingga masak.

BAHAN UNTUK INTI
300gm daging ayam cincang
2 labu bawang besar- dipotong dadu
3 ulas bawang putih- di cincang
4 sudu besar rempah kari
garam dan gula secukup
6 biji telur

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang besar dan  bawang putih hingga berbau wangi, masukkan daging ayam cincang dan rempah kari. Perasakan dengan garam dan gula, masak hingga kering. Setelah siap, matikan api dan sejukkan. Bila inti telah suam, campurkan dengan telur dan kacau hingga sebati.


JERUK BAWANG
1 labu bawang besar - dihiris halus
2 sudu besar cuka
1 sudu besar air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
beberapa titis pewarna merah

Gaul semua bahan dan perap seketika. Apabila dah menjadi iaitu bawang menjadi lembut, bolehlah dihidangkan dengan murtabak..

No comments:

Post a Comment