BAHAN BAHAN
·
Ikan yanga
nda suka untuk 3-4 orang makan
·
kunyit (saiz
ibu jari 3 biji atau setop kunyit dalam 1 inci
·
cili padi secukupnya.
Kalau mau pedas letak bayak sikit.
·
2 inci halia
·
4 biji
bawang merah saiz kecik
·
6 biji
bawang putih
·
4 batang
serai dititik.
·
asam keping/
air asam jawa
·
Buah Tomato
potong 4 bahagian
·
Daun Kunyit
untuk menyedapkan lagi masakan
·
garam
secukup rasa
·
Kalau nak
letak ajinomoto pun boleh
jenis jenis ikan boleh di masak ampap
Ikan sardin atau dikenali
juga sebagai basung dalam Bahasa di Sabah. Guna basung bulat yang turut dikenal
sebagai basung tamau
Ikan Tongkol atau turut dikenali sebagai ikan bakulan di Sabah
Ikan Bolos atau turut dikenali sebagai ikan benus di Sabah
Cara memasak
:
·
Siang,
bersihkan dan toskan ikan tadi
·
Semua bahan bahan
tadi (kecuali tomato daun kunyit dan asam keeping/ asam jawa ) di tumbuk hingga
sebati lumat.
·
campur ikan
dan bahan bahan yang telah dtumbuk/diblander dan gaulkan bersama air asam.
·
Letakkan
sedikit sahaja air. Rebus dan tggu hingga masak.
Saya suka
kuah sedikit supaya rasa menyerap ke dalam isi ikan. Selamat mencuba dan jumpa
lagi dalam blog saya..
No comments:
Post a Comment