Thursday, November 16, 2017

RESEPI AYAM GORENG CHILI HIJAU

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam bulat
1 sudu besar garam
3 siung bawang putih
1 sudu perasa
1 gelas air kelapa

BAHAN UNTUK SAMBAL
20 biji Cili hijau
10 cili padi
3 biji timato hijau
3 butir kencur
3 siung bawang putih
garam dan perasa

CARA MEMBUAT AYAM GORENG:
Ayam setelah dibersihkan dipotong-potong

Bahan perisa dihancur@pecahkan , dan gaul pada ayam . Rebus dengan air kelapa sampai empuk, angkat.

Goreng dengan minyak yang panas, sebentar saja jangan sampai berubah warna. Angkat. Hidangkan dengan sambalnya.

CARA MEMBUAT SAMBAL HIJAU
Cili hijau diiris kasar, goreng dengan banyak minyak sampai berwarna hijau tua, angkat.

Tomato dicelup di dalam air mendidih, buang kulitnya lalu iris kasar.

6. Masukan Bawang putih, bahan perasa, garam dan cili hijau.

7. Tambahkan irisan tomato

8. Letak periuk , letak  air dan  dan didihkan air tersebut , letakan perasa  dan  cili api  yang sudah di tumbuk kasar , ratakan, angkat

No comments:

Post a Comment