Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN KITANG MASAK ASAM PEDAS

Ikan Kitang atau nama saintifiknya Scatophagus argus merupakan ikan air masin. Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae dan genus Scatophagus. Ia memiliki ekor berbentuk terpotong.

Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial..

BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kitang

Sedikit kunyit basah

sedikit daun kesum

1 sudu lada hitam (ditumbuk )

1 mangkuk air asam jawa

garam

minyak untuk menumis


BAHAN DIKISAR

10-15 biji cili kering (dikisar)

2 ulas bawang merah (dikisar)

2 ulas bawang putih (dikisar)

sedikit belacan (dikisar)


PROSES MASAK

Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit, kemudian dibersihkan dan dikisar


Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan kacau sehingga bawang kekuningan


Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar   masukkan lada hitam, biarkan sehingga pecah minyak


Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan dan daun kesum

Akhir sekali perasakan dengan garam mengikut selera masing-masing. Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak. 

No comments:

Post a Comment