Wednesday, November 29, 2017

RESEPI AYAM SERAI PEDAS VIETNAM

SERAI

Serai atau serai makan (nama botani: Cymbopogon citratus) adalah tumbuhan herba malar hijau yang dikenali juga sebagai sereh makan (Indonesia), takrai (Thailand) lemongrass (Inggeris). Tanaman serai makan (cymbopogen citratus) dipercayai berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan tropika, termasuk Malaysia, Indonesia, Tanzania, Brazil, Guatemala dan China. Tumbuhan ini selalunya digunakan dalam masakan di kalangan masyarakat Asia terutamanya masakan Thailand, Kemboja,Vietnam) dan Caribbean.

RESEPI AYAM SERAI PEDAS VIETNAM
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
200gm  isi ayam, potong saiz kecil
3Sudu Besar  gula
minyak masak
sos ikan
 3btg serai - ketuk
1 sudu besar cuka
1sudu besar sos tiram
1Biji bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

PROSES MASAK
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.


Masukkan ayam dan bawang. Masukkan serai dan lada. Perlahankan api dan  masuk bahan lain dan gaul biar sekata. Hidang panas dgn nasi putih.

No comments:

Post a Comment