Croquette
adalah makanan gumpal kecil yang disaluti serbuk roti mengandungi, biasanya
sebagai bahan-bahan utama, kentang lecek atau daging cincang (anak lembu,
daging lembu, ayam, atau ayam belanda), kerang, ikan, keju, sayuran, dan
dicampur dengan sos béchamel atau sos perang,dan direndam dengan telur, bawang, roti putih,
rempah dan herba, wain, susu, bir, atau mana-mana gabungan daripadanya, kadang
kala dengan inti, contohnya bawang tumis, cendawan, atau telur rebus. Croquette
biasanya dibentuk menjadi silinder, cakera, atau bentuk bujur, dan kemudian
digoreng. Croquette (daripada Bahasa Perancis croquer, "kunyah")
mendapat sambutan di seluruh dunia, sebagai makanan istimewa dan sebagai
makanan segera.
Croquette
dengan kentang lecek sering disajikan sebagai hidangan sampingan dalam makanan
percutian musim sejuk, seperti Krismas. Dalam masakan makanan segera,
kepelbagaian wujud tanpa kentang, tetapi dengan keju, daging lembu, atau
goulash, sering dalam inti yang berdasarkan sos béchamel.
4 ulas
bawang putih
500gm isi
ayam cincang halus
100 ml susu
segar
4 sudu
tepung gandum
Garam
secukup rasa
Serbuk lada
hitam
500gm ubi
kentang - rebus / goreng empuk dan lenyek
1/3 buku
Cheddar parut
Daun sup
Lobak Merah
PROSES MASAK
Campurkan
semua bahan dan bentukkan bentuk lonjong memanjang.Bentuk bulan, empat segi
atau apa shj bentuk boleh dibuat sebenarnya
Celupkan ke
dalam telur dan salut dengan breadcrumbs
Goreng guna
api perlahan dan warna bertukar keperangan
Masak
semuanya.Siap dan boleh dinikmati
No comments:
Post a Comment