Monday, November 13, 2017

RESEPI MEE REBUS / MEE JAWA

Mi rebus atau mee rebus adalah sebuah hidangan mi yang masyhur di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Hidangan ini diperbuat dari mi telur kuning, yang juga digunakan dalam mi Hokkien, dengan kuah yang agak pedas manis. Kuah diperbuat dari keledek, serbuk kari, air, kacang soya masin, udang kering, dan kacang tanah. Hidangan ini dihiasi dengan telur rebus, limau kasturi atau limau nipis, daun bawang, daun sup, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng dan taugeh. Sesetengah tempat makan, gerai atau warung, ada menghidangnya dengan hirisan daging lembu, walaupun jarang terdapat di pusat penjaja. Selain itu,ada yang menambah kicap pekat pada mi apabila dihidang. Hidangan ini juga datang dengan sate.

Dahulu, mi rebus dijual oleh penjaja bergerak dengan menggunakan kandar. Satu bakul mengandungi dapur dan periuk air masak, dan yang lain ramuan untuk hidangan. Di sesetengah kawasan yang lain dan dipengaruhi budaya tempatan, suatu variasi mirip mi rebus digelar Mi Jawa

RESEPI MEE REBUS / MEE JAWA
BAHAN-BAHAN MEE
1 kg mee kuning
150 g taugeh, buang ekor
4- 5 biji telur rebus, kupas dan belah 2
6 biji limau kasturi, belah 2
Bawang goreng secukupnya
Kuah mee rebus*

BAHAN YANG DIHIRIS/ DIBELAH
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
2 keping tauhu, goreng terendam, hiris nipis
4- 5 biji telur rebus, kupas dan belah 2
6 biji limau kasturi, belah 2

BAHAN KUAH
1/4 cawan minyak masak
2 camca besar rempah kari daging
500gm daging lembu
5 - 6 cawan air
500 g keledek
1 cm lengkuas, dititik
1 biji tomato -  belah 4
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN YANG KISAR/ TUMBUK HALUS
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 1/2 camca besar tauco, tumbuk lumat
1/3 cawan kacang tanah, goreng x minyak dan kisar halus



PROSES MASAK UNTUK KUAH MEE REBUS :-
Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut.

Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus.

Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu.

Masukkan daging , air, keledek dan lengkuas. Masak perlahan selama 20 minit.

Tambah kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula.

Masak hingga kuah pekat.


PENYEDIAAN MEE REBUS :-
Celur mee dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan.

Letak dalam bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee.

Letak telur rebus dan taburkan cili hijau/merah, tauhu,

hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng 


Perahan Jus limau untuk enambah keenakan

No comments:

Post a Comment