KICAP
Kicap ialah
penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis
atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau
kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan
berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat
diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu
Kicap masin adalah
lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan
sebagai salah satu bahannya.
RESEPI DAGING MASAK KICAP
HITAM MANIS
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
300 gm daging
1 in halia kisar
3 biji bawang
merah-kisar
2 ulas bawang
putih-kisar
1 biji bawang
besar-mayang
1 sudu cili boh
3 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili }
ela letak tomato puree
air
garam
minyak
PROSES
MASAK
goreng daging
dahulu hingga masak. angkat n ketepikan. tumis bahan kisar hingga wangi.
masukkan cili boh dan biar garing. masukkan kicap, semua sos dann air sket.
kacau ,
Masukkan daging dan
bawang besar. masak sekejap, kacau sebati, angkat dann hidangkan.
No comments:
Post a Comment