Sate
(ejaan lama Satay) ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi yang berasal
dari negara Indonesia. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging
yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.
Sate
dicipta oleh para pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada
abad 19.
BAHAN
BAHAN
500 gram
daging - untuk satay
air asam
jawa secukupnya untuk mengisar
garam dan
manisan secukupnya
BAHAN KISAR
10 tangkai
cili kering
9 biji
bawang merah saiz kecil
2 sudu
besar ketumbar
1 sudu teh
jintan putih
5 batang
serai
1 inci
halia
1 inci
lengkuas
1 inci
kunyit hidup
3 ulas
bawang putih
PROSES MASAK
Campur
semua bahan kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging
lembu yang siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi. Perapkan
sekurang-kurangnya 4 jam
Masukkan
daging yang telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Jika
daging payah hendak empuk boleh tambah air dan masak lagi.
Masukkan
kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat
empuk. Bila daging, lobak merah dan kentang telah empuk, tutup api.
Sebaik-baiknya
tutup kuali ketika memasak, kacau sekejap-sekejap dan gunakan api sederhana.
No comments:
Post a Comment