Tuesday, November 21, 2017

RESEPI DAGING MASAK SATE

Sate (ejaan lama Satay) ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi yang berasal dari negara Indonesia. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.

Sate dicipta oleh para pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad 19.

BAHAN BAHAN
500 gram daging - untuk satay
air asam jawa secukupnya untuk mengisar
garam dan manisan secukupnya

BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering
9 biji bawang merah saiz kecil
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih

PROSES MASAK
Campur semua bahan kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging lembu yang siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi. Perapkan sekurang-kurangnya 4 jam

Masukkan daging yang telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Jika daging payah hendak empuk boleh tambah air dan masak lagi.

Masukkan kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat empuk. Bila daging, lobak merah dan kentang telah empuk, tutup api.

Sebaik-baiknya tutup kuali ketika memasak, kacau sekejap-sekejap dan gunakan api sederhana.

No comments:

Post a Comment