Sambal
ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya
ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal
ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat
berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah
BAHAN
BAHAN
600 gram
udang sederhana besar
garam,
gula dan perasa secukupnya
1/2 cawan
air asam jawa ( jangan pekat sangat )
BAHAN KISAR
2-3 senduk
cili kering
sedikit
belacan
6 biji
bawang merah
1 biji
bawang putih
PROSES MASAK
Bersihkan
udang dan buang sesungutnya. Panaskan minyak dan goreng udang hingga bertukar
warna. Angkat dan toskan minyaknya.
Lebihan
minyak tadi tumiskan dengan cili kisar, diikuti bahan-bahan kisar ( kisar
bersama air asam) hingga pecah minyak. Lagi lama lagi sedap tetapi api
hendaklah sentiasa dijaga dan dikacau sekejap-sekejap Rasakan dengan garam,
gula dan perasa. Kacau lagi.
Bila
sambal telah mesra masukkan udang yang telah digoreng tadi. Kacau rata. Biarkan
seketika atas api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment