BAHAN BAHAN
500 gm daging – potong lebar dan nipis
2 batang serai – dititik
500ml santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 cawan kicap lemak manis
minyak Masak
BAHAN BAHAN
KISAR/KETUK
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
10 - 15 biji cili kering
PROSES MASAK
Panaskan
minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar
bersama serai sehingga pecah minyak
Masukkan
daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga
keluar air daging dan biarkan seketika
Masukkan
kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk
Kacau
sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul
rata. Masak sehingga daging empuk.
No comments:
Post a Comment