Daging salai
ialah kaedah menyediakan ikan atau daging yang diamalkan sejak zaman
prasejarah. Tujuannya ialah untuk mengawet makanan kaya protein ini yang boleh
cepat rosak untuk masa yang lama. Terdapat dua mekanisme untuk pengawetan cara
ini: penyahhidratan dan sifat-sifat antibakteria asap yang diserap. Pada zaman
sekarang, rasa makanan salai yang dipertingkat menjadikannya hidangan dalam
kebanyakan budaya.
300gram
daging lembu Salai
2 cawan
santan pekat
1 keping
asam gelugor
Daun kunyit
Garam
Belimbing
buluh
1-2 Biji
kentang – potong 6
BAHAN DI
KISAR
10 – 15 biji cili padi
1cm Kunyit Hidup
2 btg serai
- Serai - dititik
PROSES MASAK
Masukan
bahan kisqar dan serai ke dalam periuk .
Masukan satu cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna
api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan
kentang, setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging
salai, sesuaikan rasa, masukkan sedkit garam. kacau selalu.
Masukan
belimbing sekiranya ada. Kalau tiada boleh guna mangga juga
Masak
sehinga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment