Thursday, November 30, 2017

RESEPI DALCA SAYUR

MASAKAN INDIA
Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.

RESEPI DALCA SAYUR
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
4 genggan kacang dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang - dipotong dadu besar
1 biji karot merah - dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat - dipotong baji
3 biji buah murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato - dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam gelugor
4 sudu makan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - potong 1 inci

BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1/2 inci halia

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.

Masukkan rempah kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.

Masukkan kacang dal rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.

Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.


Masukkan garam dan serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.

No comments:

Post a Comment