MASAKAN INDIA
Masakan India
dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh
di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak
bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu
campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan
dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India
yang secara etnik berpelbagai.
RESEPI DALCA SAYUR
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
4 genggan kacang
dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang -
dipotong dadu besar
1 biji karot merah
- dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat
- dipotong baji
3 biji buah
murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato -
dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam
gelugor
4 sudu makan rempah
kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau -
potong 1 inci
BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
- saiz sederhana
1/2 inci halia
PROSES MASAK
Panaskan sedikit
minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan rempah
kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan kacang dal
rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah
dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.
Masukkan semua
sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.
Masukkan garam dan
serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.
No comments:
Post a Comment