Wednesday, November 29, 2017

RESEPI GULAI LEMAK IKAN KELI

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI LEMAK IKAN KELI

BAHAN BAHAN
4 cili kering
1 inci kunyit hidup
beberapa hiris lengkuas
4 bawang merah
sedikit rempah ketumbar
asam keping
Garam gula
sedikit daun kesum

PROSES MASAK
Kisar kesemua bahan di atas kecuali asam keping dan daun kesum. Masukkan bahan kisar, asam keping dengan santan sehingga menggelegak. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak.


Bila dah menggelegak, masukkan ikan dan kacau rata.  Masukkan garam, gula dan daun kesum.  Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment