GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi
daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit
hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri
Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan
tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil
daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI IKAN TONGKOL
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
Ikan (direbus dg garam dan asam keping)
7 - 8 biji cili kering
3 ulas bawang merah
4 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil rempah biji ketumbar
1/2 keping asam keping
Garam dan gula
Timun, Kacang
Panjang atau Cili hijau Kelantan (jika suka)
PROSES
MASAK
Ikan direbus dengan
asam keping dan garam.
Kesemua bahan di
atas di kisar. Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga
menggelegak. Perlu dikacau selalu.
Kemudian masukkan
ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Masak hingga pecah
minyak. Jika suka boleh dimasukkan timun
yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.
No comments:
Post a Comment