Thursday, November 16, 2017

RESEPI GULAI UDANG

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
800gm  udang besar
2 cawan santan
200 gm kacang panjang
3 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit
3 sudu besar minyak utk menumis
garam dan sedikit gula

BAHAN KISAR
3 tangkai cili merah
15 tangkai ciliapi
3 cm lengkuas
2 batang serai
3 ulas bawang merah

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.

Masukkan santan dan asam gelugor. Masakkan sehingga naik minyak dan pekat.

Bila pekat masukkan udang, kacang panjang, garam dan daun kunyit.

Masakkan sehingga pekat dan udang masak betul.

No comments:

Post a Comment