Wednesday, November 29, 2017

RESEPI GULAI URAT KAKI LEMBU

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI URAT KAKI LEMBU
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
1 kg kaki lembu-bersihkan, rebus dan potong..ela beli yg dah siap bersih
250ml santan
air secukupnya
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 inci halia-ketuk
1 inci lengkuas ketuk
1 keping asam keping
garam gula

BAHAN KISAR
6 biji cili merah
5 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sudu teh jintan manis dan jintan putih
1/4 sudu teh lada putih-secubit je
1/2 biji buah pala
1/2 batangkulit kayu manis
3 biji cengkih

PROSES MASAK
Rebuskan kaki lembu selama 30 minit , kemudian buang airnya supaya hilang lemak tu dan rebus lagi hingga empuk

Tumis daun limau purut, daun kunyit, lengkuas dan halia.kemudian masukkan bahan kisar tadi

Tumis hingga naik bau, kering sedikit dan pecah minyak masukkan semuanya ke dalam rebusan kaki tadi..kacau rata


Masukkan santan dan asam keping ..kacau hingga mendidih dan perasakan dgn garam dan gula bila benar2empuk bolehlah diangkat

No comments:

Post a Comment