Kicap
ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa
manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya
atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada
bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap
juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan
tauhu.
Kicap
masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga
dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN
BAHAN
500 gram hati
lembu dihiris cantik
sedikit
kunyit serbuk
secubit
garam
gula
secukup rasa
1/4 cawan
air asam jawa
1/4 cawan
kicap masin
1 sudu
besar kicap pekat
BAHAN BAHAN DIHIRIS
5 biji
cili merah
1 biji
bawang besar
PROSES MASAK
Panaskan
sedikit minyak dan tumiskan hati lembu yang telah digaul dengan garam dan
kunyit
Tutup
kuali. Apabila hati lembu tadi sudah mengeluarkan air dan mendidih buka tudung
kuali tadi dan kacau rata.Masukkan air asam jawa, diikuti dengan kicap masin, kicap
pekat dan gula secukupnya
Tambahkan
dengan hirisan lada merah dan bawang besar. Kacau sebati. Biar atas api hingga
hati lembu masak.
No comments:
Post a Comment