Belanak
(Moolgarda seheli, sinonim Valamugil seheli (Forsskål, 1775); suku Mugilidae)
adalah sejenis ikan laut tropis dan subtropis yang bentuknya hampir menyerupai ikan
susu. Dalam bahasa Inggris dikenal sebagai blue-spot mullet atau blue-tail
mullet.
BAHAN BAHAN
1Kg ekor ikan belanak
3/4 cawan cili kisar
1 kuntum bunga kantan saiz kecil, mayang
halus
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan jus asam jawa
BAHAN
DIKISAR/ DITUMBUK
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
PROSES MASAK
Bersihkan
ikan belanak buang sisi perutnya dan bersihkan hitam hitam dalam perut ikan dan
buka sisik sekali.Siang dan toskan
Gaul sekit
serbuk kunyit dan garam ke atas ikan belanak dan goreng hingga garing, angkat
dan toskan.
Panaskan
minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar
dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, garam secukup rasa dan
gula. Masak dengan api kecil hingga pekat.
Masuk ikan
goreng tadi dan gaul rata sampai menyaluti seluruh bahagian ikan tadi. Rasa dan
jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai dan tabur dengan hirisan
bunga kantan.
No comments:
Post a Comment