IKAN JENAHAK
Ikan Jenahak adalah sejenis ikan boleh dimakan dari
keluarga Lutjanidae, order Perciformes yang terdiri daripada beberapa spesies.
Ia boleh diketemukan di lautan bebas, namun terdapat juga beberapa spesies yang
hidup di estuari, kawasan hutan paya bakau dan muara. Ikan jenahak biasanya
mencari makan di kawasan zon air tawar. Ikan jenahak merupakan spesies ikan
penting bagi komoditi dan merupakan makanan hasil laut pilihan bagi rakyat di
Malaysia, Indonesia, malah juga India. Ikan Jenahak Merah adalah contoh variasi
yang menjadi pilihan utama.
RESEPI IKAN JENAHAK
MASAK KARI
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Jenahak Merah
2 biji terung ungu
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1 keping asam gelugor
3 camca besar rempah kari ikan (Baba's)
1 camca besar cili kisar
1/4 cawan pati santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN-BAHAN
TUMIS
4 biji bawang merah kecil, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1/3 camca teh jintan halus
1/3 camca teh jintan kasar
1/3 camca teh biji sawi
1/3 camca teh halba
CARA MEMASAK
Ikan dipotong kepada beberapa bahagian, cuci
dan perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 15 minit, cuci bersih
dan toskan. Terung dikerat 2 setiap 1, kemudian belah 2 setiap keratan. Dan
belah 2 tapi tak putus untuk setiap kerata. Rendam. Satukan bahan kisar halus
dan rempah kari, kacau hingga menjadi pes. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3
cawan). Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan
masak hingga cili garing. Masukkan pes rempah, kacau rata dan masak hingga
rempah wangi dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
Tuang air secukupnya kacau dan masukkan asam
gelugor. Bila mendidih, masukkan kepala ikan, masak sekejap dan boleh masukkan
terung (toskan) dan cili hijau dan merah.
Tuang pati santan, perasakan dengan garam
secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih hingga terung
lembut.
Siap
No comments:
Post a Comment