IKAN BAKAR
Ikan Bakar
merupkan sebuah hidangan ikan atau bentuk lain makanan laut dibakar menggunakan
arang masakan Indonesia, Malaysia dan banyak dari negara-negara Asia Tenggara
lain. Biasanya, dagingnya marinated (dengan rempah dan kadang-kadang sambal
belacan) dan kemudian digril; kadang-kadang dengan daun pisang di antara
makanan laut dan pinggan panas. Sesetengah bentuk makanan laut selain ikan
termasuk sotong dan ikan pari.
RESEPI IKAN
PERCIK
BAHAN BAHAN
Bahan
bahan
Ikan
kembung
1/2 asam
keping
1/2 sudu
teh gula
1 cawan
santan pekat
Garam
secukup rasa
BAHAN KISAR
6 cili kering
6 bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
PROSES MASAK
Ikan
disapu garam dan kunyit dan dicucuk dengan lidi sebelum dibakar atas dapur
arang.
Kisar cili
kering, bawang merah, kunyit hidup dan halia. bersama santan. Masak
hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.
Kuah
percik dilumur pada ikan yang dibakar.
Bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga percik melekat pada
ikan.
No comments:
Post a Comment