ACAR
Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri
daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan jeruk
disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak,
manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya
dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak
atau nasi beriani.
Disebabkan terdapat
pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan meranting
mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera kaum
masing-masing.
RESEPI ACAR TIMUN
MENTAH
BAHAN BAHAN
Bahan bahan
Timun
Karot
Cili merah
Bawang besar
1 botol cuka makan
2 senduk gula
Garam
PROSES
MASAK
Masukkan cuka, gula
dan garam dan dikacau hingga
hancur. Masukkan bawang besar yang
dihiris, cili merah dan karot yang dihiris halus. Akhir sekali masukkan timun
dan sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment