Tuesday, November 14, 2017

RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK KICAP

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan tenggiri berat 1kg
1/4 sudu teh lada hitam
4 sudu besar kicap manis
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Duan bawang dihiris serong nipis - hiasan

BAHAN-BAHAN DIHIRIS
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 ulas bawang putih
1/2 inch halia

PROSES MASAK
1. Potong dan siang ikan terlebih dahulu dan toskan

2. Campur sedikit kunyit dan garam lepas tu goreng dalam minyak panas

3. Panaskan minyak di periuk, letakan bahan bahan  yang dihiris dan lada hitam, biarkan supaya bau nya bangkit dan bawang nya lembut,

4. Tuangkan air secukup untuk kuahnya, jangan telalu banyak supaya kuah nya tidak terlalu cair. Masukan kicapnya. Biarkan ia mendidih.

5. Masukan ikan yang sudah di goreng dengan rempah kunyit, cili kisar dan garam.

6. Biarkan kuah meresap kepada ikan dalam 10 – 15 minit. Tutup apinya dan sajikan bersama juadah lain.

Selamat menikmati

No comments:

Post a Comment