Ikan terubuk atau toli shad atau hering Cina (Tenualosa
toli) ialah ikan daripada famili Clupeidae, satu spesies shad tersebar di barat
Lautan Hindi dan Teluk Bengal ke Laut Jawa dan Laut China Selatan. Ia boleh
didapati di Mauritiusdan Mekong Kemboja berhampiran sempadan Vietnam.Ia
mendiami muara keruh deras dan perairan bersebelahan pantai.
Turut dikenali sebagai T. toli, ia dikagumi di kalangan
rakyat Malaysia kerana isi dan telurnya. Penangkapan ikan yang berlebihan telah
mengurangkan populasi ke tahap yang membimbangkan di Asia Tenggara, dengan
pantai Sarawak yang tinggal menjadi habitat terakhir. Di Bangladesh, di mana ia
dikenali sebagai Ilisha Chandana, ia secara komersial kurang penting berbanding
T. ilisha.[] Ia dikenali sebagai Daungdana di Myanmar, Trey Palung di Kemboja,
Bhing di Maharashtra, Palwa di Gujarat, dan Seriya di Sri Lanka.
RESEPI IKAN TERUBUK
MASIN GORENG
BAHAN BAHAN
Ikan terubuk masin
1 bj bwg merah - di hiris
6 bj cili api - di belah 2
Jus limau kasturi
CARA MEMASAK
Goreng ikan terubuk masin sehingga garing dan
ketepikan
Tumiskan bwg merah dan cili api sehingga
garing sedikit
Masukkan semula ikan terubuk masin yg siap
goreng td dan perah jus liamu ,kemudian gaul sebati dgn tumisan.
No comments:
Post a Comment